DERBY 2015

SÅ ER DET OVER FOR DENNE GANG

Mine to unghunder - Lady Gaga og Goldfinger - begge med kennelnavnet av Vor-Point og begge etter Barentsviddas C Donald og Trulte av Vor-Point har utviklet seg slik jeg hadde håpet. Goldfinger ( Fingo  til daglig) er enda ikke klar til premiering på prøve men har et potensial av sjeldent format. Jaktlyst - fart - intensitet - søksformat - reviering - inngang på fugl - djervhet og ettergåing av aller beste merke. Gaga ligger ikke langt etter og har vist sine kvaliteter så bra at hun ble med i Norsk Derby helt til finalen. Hun gikk fra kvalikken til semien som partiets beste søker uten fugl og videre fra semien til finalen også som partiets beste søker uten fugl og sannelig holdt hun nivået i begge rundene i finalen også. Stand langt ute i sitt andre slipp, reiste på kommando presist dobbel-bekkasin !!! Rypene glimret med sitt fravær i alle hennes slipp så det ble med deltagelsen uten premiering. Det var spennende så lenge det varte og jeg er stolt over prestasjonen og alt skrytet jeg fikk for hennes oppvisning. Jeg må gratulere de fire som fikk premie i finalen - meget gode hunder alle sammen og generelt må jeg også si at det er et høyt nivå på unghundene som deltok. Jeg vil også fremheve at POINTEREN stilte til start første dag med 25 kvalifiserte og kom til finalen med 6 hunder. Uten at jeg har belegg for å påstå dette så tror jeg at det er en rekord med så mange pointere i en derby finale. Så ble det også pointer nr 2 og 3. GRATULERER  FINN LARSEN og BJØRN SOLHEIM !!

 

Nå er det FINGO sin tur til oppfølging og arbeidet med å dressere denne overskuddshunden vil nok ta sin tid og jeg gleder meg til fortsettelsen og satser på å vise han fram til vinteren.

 

Langevåg 29.september -15

 

Aslak

Lady Gaga av Vor-Point

Etter ett års "ferie" fra skriving og selvskryt er det på tide å komme igang igjen. Mye har skjedd siden sist - Trulte har fått nytt hjem i Tydal og koser seg i fantastisk natur med mye jakt og hjemmekos. Det er altid vemodig å skille lag men slik ting ble var det riktig å overlate henne til et nytt miljø.

Jeg fikk ett valpekull av Trulte og C Donald og jeg har beholdt 2 av dem - en hann Goldfinger av Vor-Point og hans søster Lady Gaga av Vor-Point. De er vel 13 mnd nå og denne helgen startet jeg Gaga på Grotli prøven. Lørdag fikk hun sin deby uten å få til tellende resultat men med et glimrende søk i beste fart og intensitet. Søndag var det på igjen i et annet terreng og Gaga slo til fra første slipp med fuglearbeid til topp premiering og ditto i andre slipp. Etter 60 min var saken klar - 1.pr.UK. Tretten måneder gammel og i sin andre start. Jeg visste jo at Gaga har talent langt utover det vanlige og desto kjekkere er det å få det bekreftet på jaktprøve i konkuranse med andre skarpskodde hunder. Nå starter oppkjøringen av Goldfinger (Fingo til daglig ) og talentet hans står ikke tilbake for Gaga. Jeg melder begge på til Norsk Derby 2015 og treningen blir nå helt målrettet mot NM for unghunder. Fingo må vente til høsten for å kvalifisere seg til Derby og godt da at Gaga alt er klar.

 

Bestemor Jch-NM-2011 Juvel-En A av Vorpoint er 12 år i dag og sammen med Rigmor har hun alt hatt sin fjelltur i dag og skal feire sin gebursdag med en lett stekt biff til middag. Gamle damer er verdt å ta vare på - disse to - Rigmor og Ena er begge verdt sin vekt i gull🙂.

GRATULERER MED DAGEN ENA ❤👍

Langevåg den 27. april 2015.

Aslak

6 uker..

Valpene til Trulte/Donald er 6 uker og i rask vekst. Våren er i anmarsj og det er fint å være ute i det fri. Her en av hannene, den ene som er sort hvit. Det er en flott valp som oser av selvtillit og lyst på livet. Til daglig kalles han GARIBALDI . De øvrige legges ut på bildeboken.

 

Benytter anledningen til å ønske alle en God Påske !

 

Langevåg den 17. april - 14

 

Aslak

Pappa på jobb ---

Gratulerer så mye !!

Menst kullet til Trulte/Donald vokser seg ut av valpekassen er pappa Donald på jobb og fikser 1.pr. VK m/CK høyfjellsprøve vinter. Fantastisk av en så ung hund å slå til i en av sine første VK starter og er alt kvalifisert til NM på selveste Kongsvold.

 

Til høsten skal Trulte være klar for sin AK og til neste vinter er valpene etter alle forhåpninger klare for sin deby i UK. De er noen temperamangfulle rakkere som alt er ute i det fri og på oppdagelsesreise. 

 

Trulte har bursdag i dag -- 3 år og mor allerede :-)

Jeg er fornøyd med kullet og glad for at jeg parret Trulte forholdsvis i ung alder. Hun er sterk og på alle måter en god mor og hele prosessen rundt valping, amming og oppdragelse er etter oppskriften.

Mer stoff følger ....

 

Langevåg 7. april 2014.

Aslak

3 uker og ......

Trulte holder ut og det begynner å bli trang om plassen. For at alle skal få plass ved spenene må Trulte rulle seg over på rygg og blottstille alle. Etter hvert nå må hun die valpene i stående.

 

Valpene er nå på vandring ute av valpekassen og det er spennende å se på oppdagertrangen til den enkelte. De er feite og i godt hold enda men rekner med å starte med tilleggsforing i løpet av en uke eller så..

 

Langevåg den 31. mars-14

Aslak

Hei,

Midt i den glade valpetid med kullet til Trulte har bestemor Juvelen gått til filmen. Ingen stor rolle a la Lazzie riktignok, men dog 🙂. Langevåg er stedet Ytre Suløens Jazzensamble ble til og mange stjerner har fulgt opp. Ikke minst må nevnes min egen slektning, Olga Marie Mikalsen som reiste verden rundt med sin bisarre operakunst og også fikk sitt kunstneriske høydepunkt i Royal Albert Hall. Nåvel - uten sammenligning forøvrig - Juvelen fikk sin bi-rolle i en musikkvideo som etter planen skal vises på NRK og selvsagt legges ut på YouTube. Et bilde fra opptakene vises til høyre 😎.

 

Langevåg 24. mars-14

Aslak

De første vaklende skritt...

Det er 15 dager siden fødsel og øynene er helt åpne, hørselen tiltar og det er lyder fra kassen. De første prøvende skritt med buken opp fra underlaget er tilbakelagt og utviklingen går slik den skal.

6 dager gamle

Så fint og fredlig kan det også være - Trulte "melker" godt alle de 7 små har kun tre oppgaver - suge, sove og vekse.🙂 Så langt - alt vel !

4 dager gamle

De vokser grasat fort. Etter kun fire dager er vekten nesten tredoblet - den minste veir nå 730 gram og den største 840 gram.

Imponerende hver gang å se som de vokser og imponerende å se Trulte som førstegangs mor med slik sikker og resolutt behandling av sine små.

ANKOMMET !!

Så er kullet på plass i valpekassen - 7 feilfrie pointervalper etter en grei og oppskriftsmessig fødsel. Det hele var over etter 5-6 timer og helt uten problemer. Trulte var resolutt og stelte hver og en valp som om hun aldri har gjort annet. Alle valpene fant raskt  fram til puppen og sugde til seg livgivende rå-melk. De er nå 2 dager gamle ( født den 7. mars ) og de har alt vokst betraktelig. Kjønnsfordelingen er 4 tisper og 3 hanner og fargefordeling er 4 som er hvit/gule og 3 som er hvit/sorte. Farge/kjønnsfordeling er 2 Sort/hvite og 2 gul/hvite tisper - 1 sort/hvit og 2 gul/hvite hanner.

 

Trultes appetitt er økende og det trengs mye mat for å mette disse krabatene. Bilder kommer etter hvert.

 

Langevåg den 9. mars -14.

Aslak

FØDSELEN ER NÆR

Min Trulte er dryg i omkrets og er inne i siste uke av drektighetsperioden. Jeg venter at hun starter fødselen neste fredag eller lørdag og så langt har alt virket normalt og etter "oppskriften". Det forventes 7 valper og blir dette fasiten og alle er friske og uten lyte så tegner dette til å bli et passe stort og håndterlig kull. Som  vanlig er det flere gode kombinasjoner som ser dagens lys nå om våren og dette borger for en løfterik tid for pointeren i Norge og jeg håper at alle valpene kommer til aktive eiere som jakter mye ( skjønt - hva skal man jakte på ?? ) og som også vil stille på jaktprøver. Jaktprøver er jo også jakt selv om det skytes med løskrutt. Det blir litt sånn catch and release som er så populært blant fiskere og spenningen for hund og fører blir mye den samme som på jakt. Det er jo et visst konkuransemoment på en prøve og mange trigges av dette - ikke bare eier/fører men hundene også lærer seg fort hva dette går på og blir ekstra tente i konkuranse med andre fremmede hunder. Vinterens prøvesesong er alt i gang og første avlysing er et faktum ved at Ørskogfjellprøven ble avlyst sist uke. Dette grunnet både at det er snømangel men mest fordi rypene også glimrer ved sitt fravær. Selv har jeg ikke hund å stille i vinter nå som Trulte skal ha valper og Molly har reist tilbake til oppdretter. Molly er en kjekk hund på mange måter men manglet noe som gjorde at jeg ikke vil satse på henne i min framtidige avl. Bedre da å skille lag og gi henne tjangse til å utvikle seg hos andre som ser potensialet i henne.

Det blir en spennende uke med valping igjen og jeg kommer tilbake med bilder og rapport når alt er overstått.

Langevåg 28.02.14.

Aslak

Filmsnutt av Barentsviddas C Donald

Hei,

Arild Skeivik som har Donald har filmet noen av fuglearbeidene til hunden fra han var 9 mnd gammel. Det er lagt ut en snutt under Kull av Vor-Point. Jeg anbefaler at du klikker deg inn, klikk på full skjerm og studer fuglearbeidet. Legg også merke til at Arild bruker fløyte til sitt-kommando og dette fungerer perfekt.

Som en liten kuriositet kan jeg nevne at jeg brukte også trille-fløyte på Wind Dancer Albin av Vor-Point i fuglesituasjoner under jaktprøver. Han var ganske drillet på dette og stoppet straks han hørte trille-lyden. Dette ble oppdaget av enkelte av mine konkurenter og særlig en gang på Kongsvold i en semi-finale var det en konkurent ( det ville være ufint av meg å nevne navn) som hadde samme fløyte som meg. Han brukte den som innkalling og til å snu hunden sin og Albin som var en flottenfeier i sitt søk tok initiativet i søket for så å bli blåst ned av min konkurent. Dette gjentok seg flere ganger og uten at jeg sa noenting til dette grep dommerene inn for å stoppe denne ufine taktikk. Det skal også nevnes at makkers hund ikke gikk noe videre og ble avsluttet på grunn av dette. 

For å være litt mer alvorlig så vil jeg knytte en annen kommentar til dette med fløytebruk. Det er nå engang slik at våre hunder er forskjellig; noen er lydhøre for tilsnakk og kommando menst andre kan virke som de ikke har hørsel i det hele tatt. Menst noen tåler godt å bli tilsnakket hardt og med stort volum uten synerlig skade kan andre bli engstelig og direkte redd for samme tilnærming. I fuglesituasjoner er det viktig at tillitsforholdet mellom mann/hund opprettholdes. Det kan være lett å tenke seg at når hund får ordre om reising av fugl og den går fram og tar opp fuglen slik den ble "fortalt"  for deretter å få en rasende fører som skriker sin vrede pga ettergåing/uro så KAN dette lett bli feiltolket som motstridende av hunden. Den kan lett bli usikker og etter hvert som dette gjentar seg "bestemmer" den seg for ikke å reise fuglen i det hele tatt. Vi har skapt et problem som ofte sitter hardt i og vanskelig og/eller ikke lar seg reparere. Hva har så dette med fløytebruk å gjøre ? Jeg liker å bruke metaforer for å forklare ting; "Jerry Lee Lewis -Mr. Rock and Roll, ble en gang konfrontert med et noe uheldig utsagn han hadde kommet med under et intervju. It was the whisky talking-not me !" unnskydte han seg med. Denne unnskyldningen kan med fordel brukes overfor hunden også når den reiser fulgen noe for langt. Den ble stoppet av fløyten - ikke av meg - og vi er like gode busser.

Ta en titt på snutten da vel og la meg gjerne få tilbakemelding.

 

Langevåg 12.februar 2014

Aslak

Tanker bak Trulte/Donald

Hei !

Jeg er blitt spurt om mine tanker rundt valget av Barentsviddas C Donald som partner til min Trulte av Vor-Point.

Vel- først litt om Trulte. Hun ble født den 07.04.11. samme året jeg vant NM høyfjell på Kongsvold med moren Juvel-En A av Vor-Point. I de neste to årene etter -11 levde jeg litt i "skyen" og oppfølgingen av Trulte ble skadelidende av dette. Samtidig ble forholdene for trening svært dårlig i forhold til normalen og jeg hadde heller ikke tilgang til et godt jaktterreng. Slik sett har ikke Trulte fått den optimale opptrening og dressur og det har tatt sin tid å kalibrere henne. Imidlertid har jeg sett nok av henne til å vite at hun blir topp premiert på jaktprøve i tidens fylde, som det heter. Trulte er en sterk og pen tispe med et solid gemytt og er av den type tispe som det bør avles på.

Så litt om C Donald. Han er hel Italiener avlet av Geir B Larsen under Barentsviddas Kennel. (Stamtavlen til kullet Trulte/Donald ligger under vingnetten Kull av Vor-Point)) I dette kullet på 6 valper er fem startet på prøve i Norge og alle er premiert med topp premier og sågar har en, Barentsviddas Vicky, oppnått 2.pr. VK og det i en alder av så vidt over to år. Donald har 2. og 1. UK lavland, 2 X 2. AK lavland samt 1. AK skog nå i høst. Dette bekrefter at hele kullet er av aller beste kvalitet.

Så til mine tanker; Juvelen har en innavlsgrad på ca 11%. Trulte har en innavlsgrad på vel 9 % og slik avl har vært toneangivende i Norge i flere år. Jeg sier ikke at det har vært feil måte å avle på, det ser ut til at pointeren tåler godt å bli avlet etter linjer som slekter på hverandre, imidlertid kan vi ikke dure på med "innavl" i det uendelige uten at dette straffer seg på en eller annen måte. Innavlsdepresjon eksponerer seg først og fremst ved små individer og dårlig fertilitet. Der er jeg ikke med min avl og der er vi heller ikke generelt for rasen så slik sett er vår pointer en sunn rase som nylig ble bekreftet av en undersøkelse utført på veterinærhold. NKK har satt fokus på problemene rundt innavl og oppfordrer oss oppdrettere til å ta saken på alvor og slik sett er jeg lojal til oppfordringen om å bruke fremmed partner til min Trulte. Så - takket være Geir B Larsen som importerte Giga, for der etter å reise den lange veg til Italia og parret henne med verdensvinner Anter og fikk som resultat dette omtalte kull som C Donald er en av. All ros og ære være Geir B til del for sin entusiasme og ikke minst sin handlekraft til å utføre en slik dåd. 

Linjeavl/innavl innsnevrer genmaterialet og utavl utvider genmaterialet. Godt avlet hunder som i hovedsak innehar de egenskaper vi ønsker oss vil ved utkryssing som her foretatt føre til en berikelse av egenskaper som vil komme neste generasjoner til glede og nytte. Min magefølelse har ledet meg til dette i større grad enn intellektet og jeg er ikke mindre men langt mer spent på resultatet enn noen annen. Det vil snart vise seg om Trulte har tatt seg. Parringen gikk som en lek og det tok ikke mer enn ett minutt før de hang sammen i ca et kvarter begge gangene.

Er det noen som ønsker å vite mer enn hva jeg har klart å formidle her så er det bare å ta kontakt.

Langevåg den 15. januar -14.

Aslak

Trulte /Donald

Så falt valget på en italiener som partner til Trulte. Jeg har grublet en del på fortsettelsen av min avl av pointere og bestemte meg tidlig for at min neste avlstispe etter Juvelen skulle få en langt tidligere deby enn sin  meriterte mor. Trulte har gitt meg motstand i dressuren og har følgelig ikke maktet å premiere seg på prøver. Imidlertid er hun pen og har Exelent med CK på utstilling, HD fri A er hun også og etter at hun fylte 2 år har også samarbeidet bedret seg betraktelig. Tvangsapporten tok sin tid men nå sitter den som den skal. Jeg har skutt rype og fasan for henne i høst og jeg er fornøyd med henne og ser en lang og god framtid sammen med meg. Jeg tenker at jeg tar ett kull på henne så tidlig som mulig og så vurdere resultatet før jeg avler videre.

Barentsviddas C Donald er også ung - knapt 3 år og alt utstillingschampion. En glimrende hund fra et like glimrende kull med topp premier på prøve av alle startende. Begge foreldrene er fra Italia så dette er å regne som hel-italiensk og fra de beste individer/linjer i Italia - far til Donald - Anter er etter vitende Verdensmester på felt og burde borge for høyt nivå. At Trulte er etter Norgesmesteren / -11 blir liksom litt snaut i forhold men spennende blir det likevel å følge denne kombinasjonen vil jeg tro.

Den som måtte la seg friste til å prøve en valp fra dette kullet er herved innvitert til å melde sin interesse. Valper selges kun til jegere som vil stille på minst tre prøver. Til gjengjeld vil den som får premiert sin hund få en generøs bonus etter en skala som jeg vil oversende den som er interessert.

Hermed være innvitert; e-mail: ledertrends@gmail.com

Tlf. 95023210

Langevåg 11.01.14.

Aslak

MOLLY

Så er dèn sorgen baklagt. Molly ble røntgenfotografert ett år og en dag gammel hos Ole og i går kom brev fra NKK med den glade og befriende melding at hun har Fri A hofter på begge sider.

Ikke at jeg misstenkte noe annet men det er alltid godt å få ting bekreftet.  Ellers utvikler Molly seg meget godt både eksteriørt og mentalt og futten og trøkket som er hennes varemerke viser hun til fulle hver gang jeg slipper henne. Vær og forhold forøvrig har den siste tiden gjort det vanskelig å fått trent skikkelig og mangel på snø gjør at rypene holder seg i toppene og dit opp når ikke jeg. Nå trengervi at vinteren gjør sin ankomst slik at vi får trent både oss selv og hundene. Terminlisten for vinterprøvene er klar og jeg tenkte å starte en del med Molly så nå trenger hun å bli drillet i fugl - jeg kan knapt vente ....

Ha en fin dag,

Langevåg den 4.januar-14

Aslak

GODT NYTT ÅR !

Så gikk dette året også og det føles mer og mer som å kjøre karusell. Dette er dagen for ettertanke og "årsoppgjør". Ble det slik som tenkt og håpet ? Mye har gått bra - noe bedre enn forventet og andre ting dårligere. Slik er livet også i hundeverden og for mitt vedkommende må jeg være fornøyd med å ha fått en ny tispe fra kennel Black Luckys. Molly er en liten men sjarmerende unghund - ble 1 år den 7. desember - er alt røntget og jeg venter på resultatet i disse dager. Min Trulte som ble 2 år i år har falt mellom to stoler når det gjelder både trening og jakt og jeg har ikke klart å premiere henne i høst. Hun fikk en start på Kongsvold og en start på Smøla. På Kongsvold hadde hun feber ( hundeinfluensa ) og jeg trakk henne etter 2. slipp. På Smøla rotet hun til for seg selv med å støkke kull som hun forfulgte. Jeg har sett såpass av henne både hva gjelder søkskvaliteter og fuglebehandling at jeg er trygg på at hun er på plass til høsten.

Jeg takker alle som har fulgt med på denne hjemmesiden i år og takker for alle hyggelige hilsener og håper at vi kan lage en bedre og mer interessang side neste år.

 

Ønsker med dette å hilse Godt Nytt År til dere alle.

 

Langevåg den 31.desember 2013.

Kennel Vor-Point

Aslak

SKABERSJØ GODS !

Hei igjen !

 

Så har jeg fått oppleve lavlandsjakt i Skåne. Tre dager på store flotte marker/åkrer flust med fugl, hare og rådyr - ender og gjess - et dyreliv uten sidestykke i Norge. Dette ble en opplevelse for både mine hunder og meg som jeg neppe kommer til å glemme. Per-Ola Brekke med sin Queen L og Knut Gunnar Sørli med sin fenomenale Ingo stod for innstruksjon og innføring i den edle kunst å avsøke disse viltrike terrengene og jeg som har jaktet ryper i norske høyfjell i mer enn 50 år trodde at dette var lett 🤒!!. La meg slå det  fast med en gang - dette krevde sin hund og sin mann. Intensiteten som utløses av den tette viltbestanden - farten som hundene holder i disse terrengene og temperaturen kombinert med tørt klima krever at hundene ( og fører ) må drikke mye vann. 

 

Litt om fuglene; Rapphøns finnes i gode mengder. De opptrer i flokk/kull fra en 5-6 stykker og til 10-12 stykker og ligger vanligvis samlet og alle letter i samlet flokk. De er noe mindre enn en rype og letter og flyr meget hurtig og er således ikke like enkle å felle som ryper er. Til likhet med ryper så kan de også være såpass sky at de letter på avstand like utenfor skuddhold. Den som tror at man her kan felle så mange fugler som helst må gjerne prøve seg - dette krever sin mann og sin hund! Rapphøns ligger gjerne på åpne sletter/stubb og er like flink på kamuflasje som rypa - man ser dem ikke før de letter. I tillegg til stubb så beiter den også i raps-åkrer og det krever sin hund å finne dem i dette tette tak av bladene til rapsen som gjerne har en høyde på 20 cm til 40 cm. BL.L Ingo og kullsøster Queen L er drevne i denne jaktform og viste oss flere fremragende tagninger med reis og ro i oppflukt/skudd/felling/apport.

Fasan; Denne fuglen er oppdrettet og utsatt men lever tilpasset sitt miljø som ville. fasan liker seg best i høy og tett vegetasjon og det er avsatt rikelig med "øyer" av slik vegetasjon i det ellers flate og åpne landskapet nettopp for at fasanen skal trives og holde seg i området. Den er også å finne i rapsåkrene og med sin størrelse er den et lettere jaktbytte enn sin langt mindre slektning - rapphønsen. Naturlig nok er den langsommere i oppflukten og gir dermed jegeren bedre tid til å sikte seg inn. Som en naturlig konsekvens av dette er det bag-limits på 2 fasancocker/dag og dette er etter min mening en fornuftig bestemmelse.

 

Mine hunder Trulte av Vor-Point og BL.L. Molly; Dette ble en oppvåkning for begge. Trulte har jeg felt rype for i høst og hun jakter godt på fjellet og jeg er rimelig fornøyd med hennes utvikling men når jeg slapp henne første gang på stubben forstod hun ingenting. "er vi på luftetur eller ??" Det samme skjedde når jeg slapp henne i rapsåker men etter hvert gikk det opp for henne og hun utviklet seg dag for dag og tredje dagen felte jeg fasancock med reis - ro i oppflukt og korrekt apport. ( den som tror at jeg pga min lange fartstid og mangslungne erfaring med fuglehund IKKE lar meg bevege må tro om igjen 😋👍 ). Trulte tok et nytt steg i sin utvikling som fuglehund under disse dagene i Skåne og jeg gleder meg til neste rypejakt i fjellet.

Molly er bare 10 måneder og er således i starten av sin karriere men du verden for et talent hva gjelder jaktlyst - trøkk - fart - format og reviering. Hun formelig flyr over marken i en fart og stil som tar pusten fra en dedikert hundemann. Standinstingtet har hun i orden uten at jeg fikk dette bekreftet på denne turen men dette har jeg ingen hast med. Det viktigste nå er at dressur og samarbeid utvikles og jeg mener at jeg er i god rute i så måte. Molly er en spennende unghund som nok vil gi meg mange store utfordringer og jeg kan knapt vente på fortsettelsen.

 

Kort oppsummering med konklusjon ; DETTE BURDE JEG GJORT FOR MANGE ÅR SIDEN !!

 

Langevåg den 7. oktober-13

Aslak

SVENSKEJAKT !!!

Jeg har vært bortskjemt med rypejakt i Østerdalen i mer enn 30 år i nydelige terrenger med jevn og god rypebestand. De to siste år har jeg jaktet i terreng som selges av Inatur og for å si det med en gang - det er som fra himmel til helvete 😥. Mange av terrengene virker innbydende og er muligens gode terrenger i utgangspunktet men akk  - så tomme for fugl. Det er stor rift etter disse terrengene siden de prismessig er overkommelig for enhver og dette fører nok til at beskatningen blir for stor. Jeg har i år "jaktet" i to av disse terrengene uten å treffe på en eneste rype for hele dagen ( ca 10 timer/dag ) og fant èn rype den tredje dagen. Med dårlig følelse felte jeg den ( aller siste ? ) med Trulte i stand. Det eneste oppløftende med situasjonen var at Trulte reiste den helt presist, var komplett rolig i oppflukt og felling og gjennomførte apport på ordre ( noe motvillig - ville gjerne ha den selv ). Så langt er dette fasit for min rypejakt i år og nå vender jeg nesen sydover til Broderlandet og Skåne og håper at det der venter meg fasaner og rapphøns i lange baner.

 

Til helgen går den siste jaktprøven på Kongsvold av stabelen og NPK er arrangør. Jeg har ikke startet Trulte i høst og har meldt henne på to starter og håper at hun viser seg fram slik jeg vet hun kan. Det har tatt litt tid å samkjøre henne med meg men har i høst tatt store skritt i riktig retning. Tvangsapporten har vært en prøvelse for oss begge og dette begynner å sitte nå - vi er nå i fase "den glade apportør" og dette har også resultert i at hun er mer lydhør for mine kommandoer. Vi krysser fingrer🙂.

 

Når jeg etter helgen reiser til syd-Sverige har dette sammenheng med at jeg kjøpte min nye hund fra kennel Black Lucky. Molly er en tispe med et herlig gemytt og sterk karakter. Hun blir 10 mnd den 5. oktober og jeg ser nå konturene av en jakthund av ypperste merke. Meningen med turen til Skåne er blant annet å innføre henne i jaktens finesser med god tilgang på fugl og selvsagt at også Trulte får nyte godt av å boltre seg i disse flotte terrengene som jeg har fått beskrevet av mine venner med lang erfaring fra tidligere opphold. Jeg gleder meg som barn på julaften til denne turen og vil melde mine erfaringer etter hjemkomst 😀.

 

Inntil da - ha en fortsatt fin høst med SKITT JAKT !

 

Langevåg den 25. september.

 

Aslak

 

GAMLE HUNDER RIR IGJEN !

NUCH Starbuck av Vor-Point ble første gang far til kull med Belle til Audun Mikalsen. Diss er nå ca  10 mnd gamle og virker å være svært lovende. Denne uka fikk Starbuck besøk av Gaularfjellets Pippi og i en alder av 10 år parret han henne to ganger som den fyrrigste ungdom. Vi krysser fingre for at dette blir resultat av og interesserte kan ta kontakt med undertegnede eller direkte med Henning Skjalg Fureli. Pippi er etter Black Luckys Cantona og Lyngmyras Kira og er en pen, avbalansert og meget god jakt/prøvehund. Det er således meget god grunn til at dette vil bli en god kombinasjon og når man studerer stamtavlene til disse ser man at den representerer det argaste vi har i Norge. For egen regning må jeg si meg litt forundret over at ingen har oppdaget kvalitetene som Starbuck representerer og at han først blir brukt i avl etter at han står med to ben i graven. Jeg er derfor svært glad for at Audun og Skjalg har brukt han og vil følge godt med på utviklingen av avkommene til disse.

Langevåg den 9.mai-13

Aslak

UTSTILLING

Hei !

 

Norsk Kennel Klub hadde utstilling i Ålesund for første gang nå i helgen. Nesten 1900 hunder stilte og stor stemning i Sunnmørshallen ARENA. I gruppe 7 - stående fuglehunder stilte KUN 30 hunder og den mest tallrike av samtlige var POINTER med 6 hunder til bedømming. Av disse 6 fikk 3 rød sløyfe og resten blå.Artig da at min Trulte av Vor-Point fikk EXELENT - beste tispe i Åpen klasse og CK. Peikar av Vor-Point fikk hele regla i sin klasse - Brukshundklasse ; EXELENT og alt som hører med til CACIB og BIM, slått av tispen til Håvard Otto Rudi, FJELLRYPAS L.J. ANNA. Anna vant også BIR og dermed med i BEST IN SHOW ringen hvor Håvard viste frem Anna på en utmerket måte men uten å bli plassert i konkuransen mellom alle gruppevinnere fra samtlige raser. Det er lett å se hvem som er "proffe" i dette gamet og det legges ned utrolig mye arbeid og flid blant hundefolk fra hele Skandinavia. ALL HONØR TIL HÅVARD som alt nå har full-certet Anna og mangler bare 1.pr. AK på jaktprøve så er hun utstilling Champion. Anna er ung å starter i AK til høsten men har alt 1. pr. UK så dette går nok veien. Mine egne hunder er også velbygde, raske og utholdende hunder og jeg liker å skryte av at alle mine hunder har hatt- og har fortsatt topp eksteriør og i tilleg til at det er godt å hvile blikket på vakre , velbygde hunder  så er det disse som holder best i lengden på jakt og i konkuranser.

Et artig poeng jeg fikk oppklart under utstillingen er dette at enkelte handlere stilte med rød drakt. Dette gjalt kvinner og det var påfallende som dette virket "uniformert" og spurte litt om dette og  fikk vite at den røde fargen på "uniformen" stjeler oppmerksomhet bort fra hunden slik at totalinntrykket skal bedres. Jeg regner med at dommere vet alt om dette og ikke så lett lar seg distrahere.

Dette får meg til å minnes fra en utstilling i Trondheim for mange år siden. Johan B Steen var utstillingsdommer den gang og hadde ringen i sin hule hånd med stor tillhengerskare som tettet seg rund ringen for å få med seg alt denne rypeprofessoren fant på. En dame, behøver ikke navngi henne annet enn at hun hadde ingnting å skamme seg over når det gjalt sitt eget eksteriør, hun stilte i ringen med en engelsk setter og for å gjøre bildet komplett så må nevnes at hun selv var oppdresset i helt hvit, tettsittende overall og hun var rett ut sagt et syn for øye. -Løp en runde- sa Johan, og en runde til - ja bare løp messet Johan menst han fomlet med merskum-pipen sin og etter at damen med sin setter i bånd hadde løpt lenger enn vanlig stanset Johan henne og sa - så kan du stanse slik at vi kan se litt på hunden også !

 

Vi hundefolk er et broket folkeferd og det er utrolig artig å gå rundt bare å studere de forskjellige typer med sine hunder og det er sant som det sies " som mann - så hund" Artig å se likheten mellom hund/eier både typemessig og i oppførsel. Bare se etter selv om du ikke alt har blitt oppmerksom på dette fenomenet - spennende og lærerikt😎.

 

Så- mine venner, det er ikke dumt å oppleve også denne siden av vår hundesport. Det er alltid noe nytt å lære for den som åpner sitt sinn og hundene har også godt av å lære seg å omgås hunder av ulike typer i en fortettet atmosfære.

Sommeren står for døren og utstillingene følger med !

Ha en fin vår og sommer 🙂.

 

Langevåg den 6. mai-13.

Aslak

TVANGSAPPORT

Selve ordet tvangsapport rører ved manges følelser og det er ganske ofte jeg snakker med hundefolk som sier at de ikke er i stand til å gjennomføre denne form for apporttrening på sin hund. De mener at hunden er for myk i gemyttet til å tåle den belastningen denne form for apporttrening medfører. Min erfaring er at dette ikke henger sammen med om hunden er myk og samarbeidsvillig eller hard og egenrådig. Tvangsapport gjennomført på rett måte påfører ikke en hund varige skader på sinnet - heller tvert om!!! Alle mine hunder er dressert etter denne metode og jeg forsikrer dere om at de, alle som en, har vært og er lykkelige apportører som blir elleville når jeg trener dem før jakta tar til. Som en kuriositet kan jeg nevne at jeg to ganger har vunnet apportkonkuransen på NPK`s sommertreff på Hageseter, først med Hopfossens Lissi og sist med NJCH-NM-VINNER Hh-11 Juvel-En A av Vor-point. Det kreves glade og frimodige hunder for å klare dette.

 

Hva er så tvangsapport? 

Enkelt fortalt går dette ut på at man under innlæringen av ordet APPORT og innlæringen av å holde en apportgjenstand i munnen, påfører hunden smerte som opphører i det øieblikket hunden fester grep om apportbukken. Mye ros menst hunden holder fast - takk - man tar bukken ut av munnen på hunden og ingen ros etter dette. Etter som tiden går med til repetisjoner lærer hunden at smerten opphører straks apportbukken er i munnen og det går et lys opp for hunden at det gjelder å gripe etter apportbukken så fort som mulig for at smerten skal opphøre. Derfra er veien lettere og snart tar hunden apportbukken opp fra bakken på ordre og all bruk av smerte opphører i treningen. KUN når hunden ved senere trening forsøker å unngå å adlyde apportordren går man tilbake til start med knip i øret for på denne måten å minne hunden på hva som venter om den ikke lyder ordren. Etter som treningen skrider frem og hunden får hva jeg kaller MESTRINGSFØLELSEN kommer gleden til hunden til syne og det virker nesten som at hunden er særlig glad for å klare oppgaven som i utgangspunktet virket håpløst og smertefullt.

 

Min Trulte er nå i fasen knip i øret og har vært der en stund. Hun minner meg om sin mor-mor Farah Diba. Hun var også sta og stirret meg inn i øinene som om hun sa - eg skal tåla mest! Til slutt gir de opp og seier`n er min🤪.

 

Ha en fin vår og god trening !

 

Langevåg den 20. april-13.

Aslak

Vinterprøver ------

Så ser vi slutten på vinterprøvene for denne gang og for kennel Vor-point har det blitt noen premier i UK- Tinka av Vor-Point med 3. og 2. uk og Peikar av Vor-Point med 2. uk. Dette er i underkant av hva jeg trodde i forkant, særlig har Trulte skuffet meg. Men med tanke på at hun hadde løpetid hele mars og at treningsgrunnlaget det dårligste på mange år pga forholdene i fjellet, så kan jeg ikke forvente bedre. Nå er det også slik at jeg ikke ser det helt store i UK-deltagelse men satser mest på å komme fortest mulig til VK og til dette kreves som kjent en ferdig dressert hund og dette tar tid - gjerne 2-3 år. Ikke missforstå - det er viktig å komme tidlig i gang med utdannelsen av en fuglehund men for å bruke en metafor; "best blir vinen som får lang modningstid og best blir maten som kokes på svak varme "

Vegard startet Peikar på Storlidals-prøven i helga med nedslående resultat. Han fungerte rett og slett ikke og var tydelig indisponert og Vegard trakk han fra start på søndag. Slik er det også somme tider - de er ikke maskiner hundene våre og kunne de snakke hadde vi bedre forstått og kunnet tatt våre grep. Nå ligger han for det meste i ro og spiser heller dårlig så vi ser det an før veterinær kobles inn.

 

Båndtvangen startet som kjent 1. april og varer til 20. august så tiden i mellom skal brukes til appell - finpussing av apport - kos og sosial omgang med våre hunder. Tiden går fort så planlegging til høstens jakt og prøver er alt i gang.

 

Til neste gang - ha en fin vår🙂

Langevåg 10.april,

Aslak

VEL OVERSTÅTT PÅSKE !

Hei,

Dette ble en drømmepåske på mer enn en måte. Oppholdet på vår nye hytte var perfekt, været ditto, skiføret slik man drømmer om, Trulte i stor-slag, bare rypene ikke hadde tatt påskeferie men holdt seg "hjemme" så ville alt være perfekt. Noen stander ble det og jeg ser nå at Trulte tar stadig nye steg mot den jakthunden hun er ætlet til å bli. Hun blir 2 år den 7.april og skal derfor ikke stilles på prøve før til høsten. Peikar derimot, skal starte begge dager i Storlidalen til helgen og Vegard har tro på at han tar steget helt opp denne helgen - 👍.

Så vil jeg dele en nyhet med dere som også var med på å gjøre denne påsken til noe spesielt; JEG HAR KJØPT MEG NY POINTERVALP !!! BLACK LUCKYS MOLLY e/ Eidemlias Dano og Black Luckys Tekla. En nydelig valp - hvit/gul med de mørkeste øine og sorteste nese du kan tenke, men først og fremst med et temperament og livslyst som får blodet i en gammel mann til å koke. Molly er 4 mnd i dag og det blir perfekt alder til høsten når hun blir introdusert for ryper i fjellet. Så - tenke seg til- mitt hundeliv etter Juvelen med alt jeg har opplevet med henne - så har jeg datter Trulte i AK-alder og Molly som UK-hund. Rart jeg gleder meg til høsten ? og dèt alt før vinteren har sluppet taket🙃.

 

Hva tenker jeg på som har gjort dette ? Jo- jeg har i alle mine år som hundemann vært oppdretter, først med korthåret vorsteher så etter hvert med pointer. Å være oppdretter er et stort ansvar både i forhold til valpekjøpere og i forhold til rasen. Det er lett å gå seg  fast i sin "egen lille labyrint" om man ikke løfter blikket og følger med på hva andre gjør og ikke minst er det viktig å utveksle erfaringer og blodslinjer med andre oppdrettere som har dokumentert suksess. Suksess har Black Lucky definitivt hatt gjennom ca 50 år med pointer-oppdrett. Dette har kommet meg til gode gjennom stammoren til mitt pointer-oppdrett; nemlig Hopfossen`s Lissi som var etter ingen ringere enn Black Luckys Arra. Bak Arra lå flere Bl.L hunder som har hatt stor betydning for pointerens utvikling i Norge. ( viser til Harald Rognes artikkel under Historikk på denne hjemmesiden ) Vel - det blir spennende å følge denne Molly og samtidig få sammenligne egenskapene hun har med de egenskapene som ligger i mitt eget oppdrett, et korrektiv om man vil.

 

Langevåg den 05.04.13.

Aslak

GOD PÅSKE !

Så er sekken pakket og alt er klart til Påskeferie. Solen skinner og værmeldingen er strålende for flere dager. Det er kaldt på Sunnmøre for tiden men vår nye hytte på Sulafjellet er alt innvidd og funker perfekt. Denne påsken skal Rigmor, jeg og hundene feire "aleine" og vi gler oss som barn. Trulte er nå ferdig med sin løpetid og jeg skal trene henne hver dag i påsken og håper at fuglen er der den pleier. Ena skal også holdes i gang og Gamlemor ( blir 10 år neste måned ) blir skikkelig fornærmet om hun må bli igjen på hytta, så det går ikke😋. 

 

jeg tar en skrivepause nå og ønsker dere alle en riktig fin og God Påske og "møtes" igjen i April.

 

Aslak

ØRSKOGFJELLET 17. MARS 2013

Peikar av Vor-Point er nå stilt tre ganger på prøve - en gang på Kongsvold i høst og to ganger nå i vinter. Dette har resultert i 2 x 2.pr. UK og jeg hadde tro på at han skulle ta steget helt opp nå i helga. Søksmessig fikk han meget god kritikk og gikk dagen til ende men som ofte i konkuranse så er det en til som vil ha et ord med i laget og denne gangen måtte Peikar se seg slått av sin makker i siste slipp som snappet fuglen og fikk sin premie og Peikar 0 pr. denne gang. Har ikke bestemt om han skal startes mer i UK - sesongen går mot slutten og er nok rimelig fornøyd med utviklingen så langt. Han har et meget systematisk og revierende søk, god og skarp nese, støkker ikke fugl, holder fin kontakt samtidig som formatet er stort. Han får med andre ord med seg mye terreng og det er en sann fryd å gå bak ham. Så er han da også en glad god-gutt med smilet på lur ( skal prøve å knipse et bilde av ham når han smiler som mest )

Om ikke før så møtes vi til høsten🙂.

Langevåg 19. mars-13

Aslak

TOLGA - Østerdal FHK og Norsk Pointer klub - Vinter Cup-13.

Hei igjen!

Så var denne helgen til ende i knallharde kuldegrader - minus 34 grader kl 0700 søndag og varierende føreforhold i fjellet/skogen. Stilte Peikar på lørdag og han åpnet svakt med stadige "toalettbesøk" i første slipp. Dette drog ned inntrykket av ham men fikk et 2. slipp av den gode dommer Roar Ødegård og denne muligheten tok han godt vare på. Tror jeg har nevnt det tidligere - Peikar har en utrolig god nase og formelig senser ryper i terrenget. Så også denne gang, dro på opp ei li i dyp snø og endte i stand for flere ryper. Det tok tid for både dommer og meg å komme i posisjon men Peikar "holdt" rypene i sitt grep som lettet i det vi kom til. Komplett rolig i oppflukt og skudd. Sener i slippet hadde Peikar 2 x stand uten at dommer kunne bedømme dette. Det var skog og med enedommer er det ikke greit å få med alt. Summen ble 2.pr. UK til Peikar og det er jeg svært fornøyd med. Han er stilt bare 2 ganger - en gang i høst og nå denne helgen og begge gangene med 2.pr. UK. Enn så lenge har jeg mine ord i behold angående hans viltfinneregenskaper og det skal bli spennende å følge ham videre.

Trulte har blitt DAME med sin andre løpetid og nyter hann-hunders oppmerksomhet i fulle drag❤. Skal hun ta igjen sin broder må hun sannelig komme seg i jakt-modus snarest. Jeg hadde håpet å få henne premiert i UK men tiden begynner å renne ut nå siden 2 års dagen er den 7.april. Ser ut til at det blir som med moren Ena - null premie i UK. Får satse på at hun kopierer sin meriterte mor - 1.pr. AK på første start.

Aslak

Løpetid

Hei igjen !

Jeg har ventet på at Trulte skulle komme med løpetid siden januar. Sisit lørdag startet jeg på prøve og som beskrevet gikk dette rett i dass og i går kom svaret med løpetid. Enkelte tisper oppfører seg snålt i perioden med løpske hormoner og jeg får avfinne meg med at slik er det bare🙃. Til helgen skal jeg delta og dømme på NPK`s samarbeidsprosjekt på Tolga. Det var meningen at Trulte skulle starte der men nå blir det brutter`n Peikar som får trå til. Håper at forholdene er nogenlunde og at fuglen er til stede. Håper at jeg har noe positivt å berette etter denne helgen - er litt i manko på resultater for tiden og det skulle smake godt med en premie nå🤪.

Langevåg 6/3-13

Aslak

Trulte i en av sine stander med vindmøller i bakgrunn.

Denne helgen var jeg på Smøla sammen med dommer-kolegaer og dommer-aspiranter. Vi var samlet først og fremst for å evaluere de kommende prøvedommere under praktisk trening i feltet men også var dette en fin anledning for oss gamle i traden til å utveksle erfaring og viten samt knyte fastere kolegiale bånd. I så måte et vellykket arrangement. 

Først litt om Smøla ; ligger helt ut mot Atlanteren, en stor flat øy hvor det høyeste punkt er 67 mtr over havflaten og i snitt ca 12 høydemter. Vegetasjonen er som på høyfjell i innlandet med gress, røsslyng, einer og reinslav. I tillegg er det plantet bartre som små skogholt spredt rundt på øya. Bøndene som driver sine gårder drenerer myra for å skape gode vekstvilkår for sin produksjon og for å nevne ett produkt som er blitt et begrep nevnes gulrot som er en stor artikkel og landskjent for sin ypperlige kvalitet. I tillegg er den største vindmøllepark i nord-europa anlagt her. Jeg kan styre min begeistring for dette og velger å ikke komentere disse monument ut over disse ord.

Litt om Smølarypa ; den er av egen gentype tilpasset klima med svært lite snø slik tilfellet er for Smøla. Den blir ikke helt hvit som andre ryper og det sies at den kan nappe seg slik at den blir spraglete og derfor finner bedre beskyttelse av vegetasjonen om vinteren. Dette fikk vi også oppleve denne helgen ved at vi hadde "grå-spraglete" ryper på vingene men også vanlig hvite. Disse hvite sies å komme fra fastlandet i søken etter mat om vinteren. Det er alstå en blanding av Smølaryper og andre ryper.

Trulte av Vor-point ;  Endelig skulle Trulte oppleve trykkende ryper. I standen på bildet lå fire ryper og på ordre gikk hun djervt på og roet seg etter ca 20 mtr. Utredet noe grundig slik uerfarne ofte gjør - det gjalt å nyte denne herlige duften av ryper👍. Grunnet spesielt vanskelige forhold og lite ryper er Trulte den av mine unghunder som har fått minst stimuli i sin unghund periode. Jeg har likevel sett nok av henne til at jeg er rimelig sikker på at hun vil bli til stor glede for meg i kommende år. I de få gangene hun har hatt kontakt med fugl til nå - før Smøla - har det gjerne vært på for lang avstand fra meg til at jeg har kontrollert situasjonen og med påfølgende ettergang. Dette har frustrert meg en del og det var befriende deilig å oppleve Smøla med sine myrer og ryper som ligger i passe doser - Trulte i feiende søk i god stabil vind, oversiktlig og under full kontroll. I løpet av denne helgen har vi - Trulte og jeg, tatt syvmilsskritt i retning av neste NM - deltagelse i 2015😙

Aslak/Trulte

 

Hei !

Akurat hjemme fra Storlidalen. Hadde med Trulte og Peikar, lokket til å reise den lange veg på rykter om ryper i hopetall og gnistrende føre. Ankom lørdag kl 1200 og var i terrenget kl 1300. Noe tungt føreforhold ( spesielt for meg ) men fullt brukbart. Bra med fugl også og flere stander på begge hundene. Terrenget er ganske kupert med mange bratte nuter som hundene lett forserer - verre med meg og mine 90 kilo🤒. Med lett vinterrype, spreke hunder og gammel mann og ditto kondisjon ... haloooo !!

Søndags morgen tidlig opp bare for å se ut i dèn snøbya og 20 cm nysnø på bakken. Prøvde meg en tur men ga opp. Vinter er vinter og det er bare å ta konskvens av dette og vente til bedre forhold. Fasit er likevel at Peikar fortsetter å imponere som viltfinner med fire fugletagninger og Trulte med en situasjon og to ganger sekundant for sin sterkere bror. Alt i alt en trivelig helg ( og nå skal jeg kjøpe klippekort på helsestudio )

Aslak

Ørskogfjellet 2.mars-13

Hei igjen !

Denne vinteren har vært og er fortsatt "vinter horribilies" Som jeg har skrevet om tidligere har det vært mangel på snø med mye frost og isdannelser som har krevd mange skader og tapte hundeliv. Så - endelig kom det snø i fjellet og håpet steg om at det nå endelig vil bli forhold til hundetrening og ski-gåing igjen. Mrfhk har jaktprøve 1 denne helgen og tross min enda ikke helt avsluttede rekonvalesens etter influensa, stilte jeg til start med Trulte. Dette var dumt av meg🤒- føreforholdene var absolutt imot både for Trulte og meg og etter 10 minutt ba jeg om å få slippe mer, koblet hunden og vendte nasen hjemover med storm og haglbyge midt imot. Deilig var det å komme til bilen og hvem som var gladest av Trulte og meg for å jumpe inn skal være usagt. Bare så det er sagt - det var ute tre partier - ett lite UK parti, ett lite AK parti og ett nesten fullsatt VK parti denne dagen og resultat; 0 premie !! Dette tror jeg ikke har skjedt før på denne prøven og sier sitt om foholdene. I dag er været helt forskjellig fra i går og forhåpentlig også snø-forholdene men jeg har tatt til vettet og blir hjemme og følger 5 mila på TV i stedet.

Ellers er jeg godt i gang med apport-dressuren til Trulte. Jeg er tillhenger av tvangsapport og det tar derfor lenger tid i hver fase av innlæringen enn det normalt tar med "shaping" metoden. Dette med lystapport har jeg aldrig forstått meg på og er følgelig ikke noe for meg. Sakte men sikkert går det framover og til slutt vil nok Trulte bli like sikker apportør som alle mine tidligere hunder.

Til neste gang ; ha en fin vinter🙂

Aslak