Pointer Blogg

23. des, 2013

Kjære alle dere som titter innom !

Denne høsten har min skriveglede vært borte. Høsten ble ikke som jeg hadde drømt om og skuffelsen over laber rypebestand, dårlig jakt-terreng, misserabel prøvesesong og ditto utbytte har satt sitt preg på meg. Turen til Skåne er lyspunktet for i år og utviklingen til Trulte og Molly bærer bud om at neste år skal bli  "mitt år" igjen. Til så lenge ....

 

GOD JUL OG GODT NYTT ÅR TIL DERE ALLE !

 

Beste hilsen

Aslak

9. sep, 2013

Hei alle venner !

Det har vært en lang sommer med mye jobbing på vår nye hytte på Sula-fjellet. Jeg trodde at den skulle stå ferdig i løpet av juni men som ofte -- det tar dobbelt så lang tid som planlagt.

 

I denne perioden har min hjemmeside blitt skadelidende og mine hunder likeså. Apport-treningen til Trulte har hanglet og hun er like sikker på at hun IKKE skal lære dette som jeg er sikker på at hun SKAL. Vi står altså i en stillingskrig og nå står jakta for døren og jaktprøvene har alt startet uten vår deltagelse. 

 

Vel -. livet består av mer enn fuglehunder - jakt og jaktprøver. Hytte-bygging er slitsomt men også morsomt - ikke minst gir vår nye hytte forventning om gleder hvor hundene blir sentrale i treningen og søken etter den perfekte pointer. Med ryper bare noen hundre-meter fra hyttedøren - store vide sletter med stabil vind fra havet er det en drøm som nå nærmer seg oppfyllelse. 

 

Derfor denne "stillhet" fra min side i sommer. Jeg håper å kunne berette om stor framgang for mine hunder i tiden som kommer men aller først NÅ - RYPEJAKT MED POINTER !!!

 

Skitt jakt til dere alle 🙂.

 

Langevåg den 9. september -13.

7. jul, 2013

Min mor-mor og min mor var vitebegjærlige damer som las Vigrabibelen ( les sunnmørsposten) ord for ord fra øvre vengstre hjørne til nederste høyre på siste side. Jeg har muligens arvet min mor i dette og leser Fuglehunden på samme måte. På siden til Norsk Bretonklubb leser jeg at avlsrådet har en ansvarlig dame for "HENVENDELSER OM PARRINGER OG LIGNENDE". Hmmm-- hva er lignende på parringer ? Så kom jeg på det - en sann historie fra -80 tallet - PRØVEPARRING !!!

 

Dette trenger en innføring og den går slik; Som teknisk arrangør av Trippelprøven på Kongsvold var hele styret til Bretonklubben samlet på hovedkvarteret Kongsvold Fjellstue. På denne tiden foregikk det forskning på Gåvålia under Johan B Steen`s kyndige ledelse. Han hadde en engelsk setter som var oppdretet at Arne Gran med navnet Gråvolas Rubben og ble brukt under forskningen. Rubben var halepisker og slo sin hale til koldbrann slik at den måtte amputeres og vips - den lignet på en noe stor breton. Johan, med sin sans for practical jokes, kunne ikke dy seg annet enn at han meldte sin Rubben til start i VK som breton importert fra Canada med navnet field trial champion Arne`s Ruby og fikk sekretæren til å være med på spøken. "Ruby" gikk helt til finalen og endte som nr 3. Ikke så sensasjonelt for Rubben å være men som breton på den tiden var dette en sensasjon og styrets leder kalte sine tropper til samling og bestemte at Johan ble kalt til møtet for å avtale en - ja- nettopp - PRØVEPARRING!

 

Johan skjønte jo raskt at han måtte stoppe menst leken var god og avsluttet det hele med følgende : " Min kjære Ruby har mange gode egenskaper som jeg setter pris på men prøveparre - dèt kan han ikke ".

 

Langevåg den 7. july -13

Aslak

18. jun, 2013

Jeg leser lederen i Fuglehunden nr. 3 om redaktørens mening angående Helse Miljø og Sikkerhet - eller rettere sagt MANGELEN på HMS i fuglehundsporten. Innfallsvinkelen er situasjonen som oppstod  siste prøvehelg på Dovre. Som de fleste har fått med seg ble ett av prøvepartiene overrasket av snøstorm og fikk vanskeligheter med å finne tilbake til bilene som stod fast grunnet snøen som blokkerte. Som også vites endte det hele godt med hjelp fra redningstjenesten og Røde Kors og takk og pris for dèt.

 

Hvor kommer så Helse Miljø og Sikkerhet inn i dette bildet ? Jeg har vært med på det meste innen prøvesporten i de 40 årene jeg har deltatt - de siste 30 år også som prøvedommer og  har ALDRI opplevet situasjoner som ligner på den beskrevne hendelsen på Dovre. Vi kan derfor med sikker sans for statistikk hevde at en slik situasjon neppe kommer til å skje igjen i en grad som påkaller HMS gjennomført i prøvesporten. Og spørsmålet blir jo selvfølgelig også HVORDAN HMS skal gjennomføres. Jeg har en viss erfaring fra næringslivet og hva som kreves for å ivareta de ansattes sikkerhet i det daglige arbeid men å overføre dette til vår utøvelse av jakthund-konkuranse kan jeg vanskelig se for meg. Det eneste jeg med klarhet kan se er at vi slutter helt med skarpe skudd/felling. I tillegg til at sikkerheten bedres radikalt vil også konkuransestuasjonen i betydelig grad bedres ved at det gies like vilkår i fuglesituasjon/fuglearbeid.

 

Noe annet blir det om vi som deltagere skal bli fortalt hvordan vi skal kle oss - type klær og skotøy, hva vi skal fylle sekken med, hvordan bevege oss i naturen for å unngå skader, kart, kompass og GPS, førstehjelputstyr og fanden vite hva alt prøveledelsen skal stå til ansvar for.

 

Er det rart da - at gammel mann tenker tilbake på forna tider da vi gikk i vadmelsklær og gummistøvler - matpausen midt på dag var så lang som bålet trengte for å brenne ut og hundene ble fòret med loff og leverpostei og jaktet til mørket kom.

 

PIGERNE har gjort sitt inntog i vår kjære sport og i økende grad påvirker utviklingen - er det dette vi ser som resultat ? Helse- Miljø- Sikkerhet !!! Snart er vi alle medlemmer av LO !

Ha en fortsatt fin sommer 🙂.

Langevåg 18. juni-13.

Aslak

10. jun, 2013

Doping i idretten kjenner vi godt gjennom media og de fleste av oss tar avstand fra dette uvesen. Jeg leser nå at  doping også har nådd fuglehundsporten og at det skal reageres på dette og at det er på høring i klubbene om hvordan dette skal avsløres. Det neste blir vel at det nedsettes dopingkomiteer som skal reise rundt i fjell og fjøre på leting etter potensielle dopingskandidater som ligger på treningsamling alene eller i flokk. I tidligere tider var dommere pålagt å telle køddane i pungen på hann-hunder og bortvist ble den som manglet en. Denne "sporten" ble gradvis avviklet etter som enkelte HANNER misslikte denne påtrengende adferd fra fremmed mann/kvinne og snerrende hev seg rundt i forsvar. I vinter ble det gjennomført identifikasjonskontroll ved scanning med dertil egnet redskap. Hvilket redskap som skal brukes for å avsløre doping av fuglehund er jeg spent på. Hva dette skal koste å gjennomføre er jeg også spent på - hvem som skal betale det hele er jeg IKKE spent på - det blir du og jeg og vi to 🤨.

Hva jeg ikke vet eller klarer å forstå, er HVORDAN vi skal dope våre fuglehunder. Er det hunder med for stor jaktlyst som må dopes NED ? - er det hunder med for liten jaktlyst som må dopes OPP ? - er det hunder med tett nese som må "blåses" rene ? - er det hunder som støkker for mye som trenger en pille ? - er det hunder som nekter å reise fugl som må ha et kick ? Dette vil jeg gjerne ha et svar på - så kjære leser - om du har erfaring eller relevant kunnskap om emnet så vil jeg sette pris på en utfyllende kommentar, gjerne her på denne siden.

Langevåg den 10. juni-13

Aslak